Pagi Isnin minggu lalu, saya 🙂 bertemu dengan pasangan suami isteri 🧔🏻🧕🏻untuk konsultasi tentang perancangan pewarisan harta dan juga pengurusan pusaka.

🧔🏻 : “Kami dah merasa susahnya urus pusaka semasa arwah ayah saya meninggal dulu. Padahal kami dua beradik saja. Kami tak mahu pisang berbuah dua kali.”

🙂 : “Alhamdulillah… Usaha Encik dan Puan ini bagus… ada kesedaran nak buat perancangan. Memang betul pun, walaupun waris tak ramai… tak semestinya senang diuruskan.”

🧔🏻 : “Sebenarnya, ceritanya begini Puan…. Ayah hibahkan tanah kat saya, dan hibahkan sebuah rumah yang lain kepada kakak. Hibah secara lisan saja. Tak ada dokumen hitam putih.

Kakak sempat pindahmilik rumah yang dia dapat tu, semasa ayah masih hidup. Tapi saya pula… tak buat pindahmilik tanah yang ayah hibahkan kepada saya siap-siap. Kat tanah tu pun dah dibina rumah juga. Lepas ayah meninggal dunia, kakak menafikan hibah yang ayah berikan kepada saya dan mahu tanah itu dibahagikan mengikut Faraid.

Oleh kerana itu, saya pun buat permohonan pengesahan hibah di Mahkamah Syariah. Saya ingat boleh dapat. Tapi akhirnya, Mahkamah putuskan hibah kepada saya itu tidak sah. Sebab saya tak dapat nak buktikan tentang hibah lisan ayah itu. Mak pula menyebelahi kakak”.

Tapi tak apa lah… saya redha dan ikut keputusan Mahkamah.”

🙂 : “Jadi sekarang…. apa status harta pusaka tersebut… dah sampai peringkat mana? Tanah tu dah diturunmilik kepada waris-waris? Maksud saya, dah pergi urus pusaka dan buat urusan turunmilik dalam geran?”

🧔🏻 : “Sekarang ni tengah tunggu ukuran untuk tentukan saiz yang kami masing-masing dapat ikut bahagian Faraid. Kami dah panggil juruukur untuk kira keluasan bahagian kami.”

🤔 : “Juruukur? Kenapa nak kena ukur dulu? Sepatutnya, bahagian Faraid masing-masing dinyatakan dalam geran yang baru… tak perlu ukur keluasan.

Contohnya :
Nama isteri si mati : 3/24 bahagian
Nama Tuan : 14/24 bahagian
Nama kakak : 7/24 bahagian…
Tapi kena urus pusaka di Unit Pusaka Kecil dulu la.. kena dapatkan Perintah Pembahagian dahulu.”

🧔🏻 : “Oh.. sebab tanah tu ada ramai yang duduk. Ada banyak nama. Jadi nak kena kira ukuran bahagian masing-masing.”

😧 : “Kejap…. maksudnya, tanah ini… lot lidi?. Maksud saya, geran kongsi?”.

🧔🏻 : “Ya, geran kongsi.”

🙂 : “Ok. Geran kongsi ni cara orang faham ada 2 jenis :-

1. Dalam satu geran tu ada banyak nama sampai sepuluh atau berbelas-belas nama tertulis didalam satu geran.
Setiap nama tu ada ditulis bahagian masing-masing……1/10 ke, 23/140 ke…

ATAU

2. Dalam satu geran tu ada 2-3 nama saja. Tapi, ada satu perjanjian berasingan dan di luar geran yang biasanya dinamakan sebagai Surat Ikatan Amanah. Dalam Surat Ikatan Amanah tu, ada banyak nama pembeli-pembeli tanah lot.

Jadi…. geran kongsi yang Encik maksudkan ni, jenis yang mana satu ya?”.

🧔🏻 : “Yang nombor 2 tu, Puan. Dalam geran ada 2 nama saja. Manakala nama ayah dan pembeli-pembeli lot yang lain, ada dalam surat perjanjian yang berasingan tu.”

😓 : “Hmmm… kalau macam tu… ini LOT LIDI namanya. Lot lidi ini tak boleh diwariskan dan diturunmilik… malah tak boleh nak jual.

Sebabnya…. mengikut Kanun Tanah Negara, pemilik yang sebenar didalam undang-undang ialah… yang namanya tertera di dalam geran. Sedangkan, nama-nama dalam perjanjian berasingan atau yang biasanya disebut sebagai Surat Ikatan Amanah tu…. nama mereka tiada didalam geran. Mereka dapat lot lidi sahaja.“

🧕🏻 : “Jadi…. sia-sia lah usaha kami turun naik di Mahkamah untuk menuntut selama ini?.”

Krikkkk…. krikkk… krrikkk… 🦗🦗🦗 (Tak sampai hati nak jawab. Tapi kena jawab juga).

😢 : “Errrr…. begitulah nampaknya. Melainkan kalau pemilik dan pembeli-pembeli tanah lot setuju keluarkan kos untuk mohon tukar status tanah dan mohon pecah bahagian. Itupun bergantung pada kelulusan pejabat tanah dan pihak berkuasa tempatan.”

🧕🏻 : “Habis… kenapa Mahkamah Syariah bicarakan kes ini juga ya?”.

🙂 : “Mahkamah Syariah membicarakan permohonan pengesahan Hibah yang Encik kemukakan itu. Mahkamah Syariah tentukan sama ada Hibah itu sah atau tidak. Mungkin juga kerana status pemilikan tanah itu menyebabkan Mahkamah putuskan hibah itu tidak sah… disamping masalah bukti yang Encik katakan tadi.”

🧔🏻: “Hmm…. silap lah kami ni. Dah buang masa dan kos untuk tanah lot yang satu ni. Macam mana nak kenal tanah begini lebih awal?”.

😦 : “Ciri paling jelas sekali ialah lot tanah yang dijual tu murah. Murah berbanding lot perumahan lain yang pemaju-pemaju berlesen jual. Kadang-kadang, penjual ada nyatakan ianya geran kongsi.

Setahu saya, prosedur yang sebetulnya ialah…. pemilik tanah kena mohon tukar status tanah pertanian kepada tanah kediaman dahulu dari Pejabat Tanah. Mereka kena upah juruukur, kena buat pelan perumahan dan kena mohon kelulusan pihak berkuasa tempatan juga dahulu. Pihak berkuasa tempatan akan check sama ada bukaan jalan, simpanan jalan, keluasan setiap satu lot, infrastruktur, tiang letrik semuanya cukup mengikut spesifikasi dan syarat yang dibenarkan ataupun tidak. Bila dah lulus kesemuanya, barulah boleh dijual kepada pembeli.

Tapi, oleh kerana proses permohonan kelulusan dan upah juruukur ini melibatkan kos… maka sebab tu mereka jual dahulu lot-lot kepada pembeli, dan menjanjikan pertukaran status tanah serta geran individu setelah kelulusan diperolehi.

Masalahnya…. belum tentu mereka akan mohon. Dan kalau mereka mohon pun…. kalau lulus.. tak apa. Buatnya tak lulus? Pembeli lot lah yang teraniaya. Alamatnya…. nama pembeli hanya dalam Perjanjian atau Surat Ikatan saja lah sampai bila-bila.

Nak tinggal disitu, memang boleh. Tapi…. buatnya satu hari kerajaan atau ada pihak yang nak ambil alih tanah tu dan bayar pampasan…. maka pampasan hanya dibayar kepada Pemilik yang namanya didalam geran saja. Kalau Pemilik tu amanah, mungkin dia akan bahagikan pampasan pula kepada pembeli-pembeli tanah lot. Tapi, kalau dia jenis kejam (Nauzubillahi min zalik), alamatnya… teraniaya lah pembeli tanah lot.

Satu lagi…. kalau nak jual lot tu pun tak boleh. Kalau pun ada orang sanggup beli, maknanya dia pun tak tahu kesannya. Nama pembeli lot tak boleh didaftarkan dalam geran pun. Hanya boleh ubah senarai pembeli lot yang tertera didalam perjanjian berasingan tu saja la…

Apatah lagi kalau pemilik tanah dalam geran tu meninggal dunia. Maka tanah tu perlu diturunmilik kepada waris-warisnya pula. Boleh jadi lain pula ceritanya…..”

🧔🏻 : “Hmm….. kami tak tahu pun pasal semua ni. Arwah ayah pun mana lah nak tahu benda-benda ni.”

😞 : “Sebenarnya, ramai tak tahu pasal ni. Orang tengok harga murah, maka terus beli.

Tak apa… Nanti Encik tanya dahulu dengan pemilik tanah, kalau-kalau dia ada rancangan hendak mohon pertukaran status tanah dan buat pecah geran. Alang-alang dah nak panggil juruukur tu.. boleh bincang sekali.”

Begitulah sebahagian dari perbualan kami. Yang betul, jadikan pengajaran. Yang berisiko, jadikan sempadan.

Sebelum membeli rumah atau tanah lot dari pemaju yang tidak dikenali, periksa dahulu senarai dan status pemaju di laman web Kementerian Kerajaan dan Perumahan Tempatan ini : http://ehome.kpkt.gov.my/index.php/pages/view/172

Gambar tentang ISU DAN MASALAH LOT LIDI yang saya sertakan dibawah, diambil dari laman facebook : Pejabat Tanah Galian Negeri Selangor.

Selesai konsultasi selama lebih 2 jam itu, terus saya berasa lapar. Padahal hari puasa sebelum-sebelumnya, elok saja. Tengok jam…. Allahhh…. Ya Somad, Ya Somad, Ya Somad…. baru pukul 1.00 tengahari!
🕐🕑🕒🕓🕔🕕🕖

Credit to = Irda Rina 🌷

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *