Category: UNIT TRUST

UNIT TRUST

Kenali Kelas Unit Amanah Dengan Mudah

Orang lain melabur kita pun mahu melabur. Tetapi adakah kita tahu dan faham setiap produk pelaburan itu dahulu sebelum melabur? Apa sahaja kita buat perlukan ilmu begitu juga dengan melabur. Jom kita belajar kenali kelas aset unit amanah. Ekuiti Dana jenis ini melabur dalam pasaran saham (contoh: Bursa Malaysia) Oleh itu prestasi unit amanah ini […]

UNIT TRUST

5 Kelebihan Unit Trust

Setiap instrumen pelaburan ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Untuk artikel kali ini, mari kita pelajari apakah kelebihan unit trust . Di sini kami senaraikan 5 kelebihan melabur didalam unit trust yang mungkin anda tidak tahu.   Kelebihan Unit Trust #1 : Diuruskan oleh Profesional Fund Manager. Fund Manager adalah mereka yang menguruskan dana unit trust. […]

PELABURAN UNIT TRUST

Dana Unit Trust Terbaik Setiap Kelas Aset

Walaupun pelaburan unit trust tidak lah terlalu risiko jika dibandingkan dengan melabur saham terus, risiko itu tetap perlu diuruskan. Tidak boleh main letak je duit tu dalam dana-dana yang kita sendiri tak kenal. Kemudian, marah-marah sebab dah lama melabur tapi masih tak untung-untung. Kita perlulah kaji serba sedikit bagi mendapatkan unit trust terbaik. Untuk pengetahuan […]

UNIT TRUST

Mitos Pelaburan Unit Trust!

Apakah mitos pelaburan unit trust yang anda tahu?   Unit Trust Yang Murah Tidak Semestinya Menguntungkan Benarkah jika harga unit trust rendah, ianya merupakan pelaburan yang menguntungkan? Jawapannya tidak. Dalam unit trust, dia tak panggil harga(price), tapi term yang betul adalah Net Asset Value(NAV). Ramai yang tersilap dan beranggapan bahawa bila harga unit rendah mereka […]

SAHAM UNIT TRUST

Betul Ke Beli Saham IPO Terus Untung?

Initial Public Offering (IPO) adalah saham syarikat yang baru nak disenaraikan dalam bursa, syarikat tu akan buat softlaunch terlebih dahulu. Setakat pengalaman saya yang ciput ni, susah juga nak dapat beli IPO ni. Orang berebut-rebut nak beli, dapat que(beratur) untuk beli, lepas dah launch, rupanya tak terbeli. First come first serve. Jadi, duit akan dikembalikan. […]

UNIT TRUST

Kenapa Anda Perlu Melabur Selepas Pengumuman Pengagihan/Dividen?

Ramai orang tahu apa itu dividen, pengagihan atau distribution mungkin jarang orang dengar. Dalam amanah saham, ia dipanggil pengagihan. Sebelum kita pergi lebih jauh, kita kena faham kenapa pentingnya pengagihan/dividen dalam amanah saham? Ok, macam ni, amanah saham akan beri keuntungan dalam dua bentuk iaitu kenaikan harga unit (capital gain) dan pengagihan (income/distribution). Analoginya ibarat […]

TIP KEWANGAN UNIT TRUST

Anda rasa dividen EPF rendah?

DIVIDEN EPF 5.7% JE? Ssebelum kita komen mengenai dividen EPF, saya nak tanya satu soalan yang lebih utama. Dah tukar ke akaun syariah atau belum? Kalau belum pergi tukar dulu. Rezeki yang berkat itu jauh lebih penting. Jika kita lihat 3 instrumen simpanan terbesar iaitu Tabung Haji, ASB dan KWSP, ketiga tiga nya mengalami penurunan […]

PELABURAN UNIT TRUST

Ketahui Asas Amanah Saham

Memandangkan ramai sangat yang tanya, saya cerita dari asas, apa itu unit trust (unit amanah)? Hari ini saya terangkan apa asas unit amanah dalam artikel ini.   Apa Itu Amanah Saham Secara mudah, pelabur runcit atau orang awam seperti kita mempunyai wang yang terhad untuk melabur. ┬áDalam amalan pelaburan yang baik, mempelbagaikan instrumen pelaburan adalah […]

Back To Top