Category: PELABURAN

SAHAM

Takut Labur Saham? Amalkan Tip Ini!

Masing-masing ada ceritanya tersendiri bila nak mula melabur dalam saham. Ada yang rugi, ada yang untung. Yang takut rugi, ada yang gunakan akaun demo, acah-acah labur saham guna ‘duit tipu’ tapi berdasarkan harga saham yang sebenar. Tak salah tapi masih tak boleh lawan emosi. Emosi ni yang penting untuk kita kawal bila melabur saham. Biarlah […]

UNIT TRUST

Kenali Kelas Unit Amanah Dengan Mudah

Orang lain melabur kita pun mahu melabur. Tetapi adakah kita tahu dan faham setiap produk pelaburan itu dahulu sebelum melabur? Apa sahaja kita buat perlukan ilmu begitu juga dengan melabur. Jom kita belajar kenali kelas aset unit amanah. Ekuiti Dana jenis ini melabur dalam pasaran saham (contoh: Bursa Malaysia) Oleh itu prestasi unit amanah ini […]

UNIT TRUST

5 Kelebihan Unit Trust

Setiap instrumen pelaburan ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Untuk artikel kali ini, mari kita pelajari apakah kelebihan unit trust . Di sini kami senaraikan 5 kelebihan melabur didalam unit trust yang mungkin anda tidak tahu.   Kelebihan Unit Trust #1 : Diuruskan oleh Profesional Fund Manager. Fund Manager adalah mereka yang menguruskan dana unit trust. […]

PELABURAN UNIT TRUST

Dana Unit Trust Terbaik Setiap Kelas Aset

Walaupun pelaburan unit trust tidak lah terlalu risiko jika dibandingkan dengan melabur saham terus, risiko itu tetap perlu diuruskan. Tidak boleh main letak je duit tu dalam dana-dana yang kita sendiri tak kenal. Kemudian, marah-marah sebab dah lama melabur tapi masih tak untung-untung. Kita perlulah kaji serba sedikit bagi mendapatkan unit trust terbaik. Untuk pengetahuan […]

SAHAM

5 Syarikat Malaysia dalam ‘Terbaik dibawah 1 billion’ Forbes

Siapa Forbes ni? Forbes adalah syarikat media yang mengulas mengenai bisnes,kewangan, entrepreneur dan pelaburan. Mereka selalu ‘cover’ tentang syarikat-syarikat dan orang berjaya di seluruh dunia. Beberapa hari lepas Forbes menyenaraikan 5 syarikat terbaik yang berada dalam pasaran Bursa Malaysia. Daripada 18,000 syarikat di Asia-Pacific, 200 syarikat tersenarai di ‘Terbaik dibawah 1 billion’, 5 daripadanya adalah […]

UNIT TRUST

Mitos Pelaburan Unit Trust!

Apakah mitos pelaburan unit trust yang anda tahu?   Unit Trust Yang Murah Tidak Semestinya Menguntungkan Benarkah jika harga unit trust rendah, ianya merupakan pelaburan yang menguntungkan? Jawapannya tidak. Dalam unit trust, dia tak panggil harga(price), tapi term yang betul adalah Net Asset Value(NAV). Ramai yang tersilap dan beranggapan bahawa bila harga unit rendah mereka […]

SAHAM

3 Tip Screening Kaunter Saham Berpotensi

Bagi seorang pelabur yang baru, anda kena biasakan trading platform anda. Anda boleh pelbagaikan trading platform anda dan saya cadangkan untuk anda buka akaun RHB sebab features nya lain sikit dan lebih dipermudahkan. Contohnya platform tu dah siap ada garisan Resistance dan Support. Seterusnya, jom kita lihat beberapa kriteria. Transaction Volume Kriteria yang pertama adalah Transaction Volume. Ia […]

PELABURAN

Dah Bersara Boleh Lagi Ke Melabur? Ini Perancangan Yang Boleh Dipertimbangkan

Tempoh hari ada terbaca satu artikel yang dibincangkan dalam team The Sophisticated Investor. Artikel ini sangat menarik dan santai kerana penyampaiannya sangat sistematik dan tepat dalam mencapai matlamat yang ingin dituju. Jadi, tulisan kali ini lebih kepada rumusan. Nak baca lebih lanjut, boleh rujuk digital.theedgemalaysia.com. I have saved about RM200,000 in my basic savings account over the last […]

SAHAM UNIT TRUST

Betul Ke Beli Saham IPO Terus Untung?

Initial Public Offering (IPO) adalah saham syarikat yang baru nak disenaraikan dalam bursa, syarikat tu akan buat softlaunch terlebih dahulu. Setakat pengalaman saya yang ciput ni, susah juga nak dapat beli IPO ni. Orang berebut-rebut nak beli, dapat que(beratur) untuk beli, lepas dah launch, rupanya tak terbeli. First come first serve. Jadi, duit akan dikembalikan. […]

Back To Top